Het diëtistisch consult
3 Diëtistische anamnese > Studietaken > Fase Aanmelding (met cliënt): kennismaken en zorgen voor een goede hulpverleningsrelatie

Fase Aanmelding (met cliënt): kennismaken en zorgen voor een goede hulpverleningsrelatie

10. Inleiding vraag 

Casus: Emy Janssen

Emy Janssen is twee weken geleden eindelijk naar de huisarts gegaan, omdat haar klachten te erg werden. Lopen gaat de laatste tijd toch wel heel moeizaam. Ze voelt zich een beetje terneergeslagen en is ontevreden over haar uiterlijk. De huisarts stelt een verwijzing voor naar de diëtist.

Emy heeft een afspraak gemaakt bij de diëtist bij haar in de huisartsenpraktijk. Ze heeft al drie dagen een eetdagboekje ingevuld en dit naar de diëtist gestuurd. Ze heeft eerder al vaker pogingen gedaan om af te vallen. 

Zenuwachtig zit ze in de wachtkamer. Als de diëtist nu maar op tijd komt, want om 11 uur moet ze Jozefien, haar dochtertje van 2,5 jaar, van de peuterspeelzaal halen. Eric, haar man vindt het wel fijn dat ze nu eindelijk gaat. Hij wil haar wel helpen. Hij vindt het jammer dat Emy niet meer kan tennissen.

Het lijkt Emy moeilijk om op haar werk (ze werkt vier middagen bij een banketbakker) alle ‘mislukte’ bonbons te laten liggen. Ze vindt dat ze weinig doorzettingsvermogen heeft, vooral als ze honger heeft. Gelukkig, de diëtist roept haar binnen, precies om 10.00 uur...

 

Verwijsbrief huisarts:

Mevrouw drs. K. Pietersen, huisarts

Kanaaldijk 12

2312 KZ Nijmegen

Spreekuur volgens afspraak

Tel.nr.:

 

Mevrouw J.E. Janssen

32 jaar

Verzekering: basisverzekering VGZ

Medische gegevens: BMI 29, geen medicijnen, geen labwaarden

Medische diagnose: artrose rechterknie

Verwijsdoel: graag hulp bij afvallen

10. Het maken van contact met de cliënt

 

Schrijf uit hoe je contact maakt met Emy Janssen. Betrek hierbij: begroeting, uitnodiging om plaats te nemen, kennismaking en social talk.


11. Het stellen van een beginvraag

 

Deze vraag gaat over de casus Emy Janssen van vraag 10.

 

Bedenk een geschikte beginvraag die je wilt stellen aan Emy Janssen.


12a. Luistervaardigheden

 

Deze vraag gaat over de casus Emy Janssen van vraag 10.

 

Op welke manier zou je laten merken dat je luistert naar Emy Janssen?


12b.

 

Een mannelijke patiënt (45 jaar, overgewicht) komt voor de eerste keer bij jou op het spreekuur. Hij zit er wat nerveus bij en kijkt wat onderzoekend om zich heen. Welke vragen zou je stellen over ‘huis-tuin-en-keukenzaken’ (social talk) om een vertrouwensrelatie op te kunnen bouwen?


13.

 

Studietaak 13 is een herhaling uit hoofdstuk 2.

 

Je houdt spreekuur in een gezondheidscentrum. Waar kun je rekening mee houden om de privacy van je cliënten te waarborgen?


14. Regels over vastlegging van de gegevens

 

Waarom dient de diëtist de gegevens van de diëtistische anamnese in het dossier van de cliënt vast te leggen?


Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.