Het diëtistisch consult
6 Diëtistische diagnose > Studietaken > Leggen van relaties en verbanden

Leggen van relaties en verbanden

Je hebt nu van drie casuïstieken de gegevens in het ICF-schema geplaatst. Je hebt een compleet beeld geschetst van alle relevante gegevens en gaat nu op zoek naar de relaties.

Je vraagt je af hoe deze gegevens met elkaar samenhangen in relatie tot de ziekte, de verwijsdiagnose en het behandelplan.

Je kunt letterlijk verbindingen maken/tekenen, pijlen trekken tussen gegevens onderling in een van de vakken, maar ook tussen de gegevens uit een van de vijf vakken uit het ICF-schema. Het is dus mogelijk dat sommige gegevens alléén binnen de factor worden verbonden en sommige gegevens kunnen met gegevens van een andere factor een relatie aangaan. De richting van de pijl geeft de richting van de relatie aan.

Om afwegingen te maken en relaties tussen de gegevens te kunnen leggen maak je gebruik van wat je hebt geleerd vanuit pathologie, dieetleer en sociale wetenschappen en maak je gebruik van richtlijnen. In onderstaand voorbeeld kun je zien hoe de relaties tussen de gegevens voor de casus van de heer Andriessen liggen. Daarna kan je zelf in de overige opgaven hier mee oefenen. 

 

download document: Voorbeeld van gelegde relaties in het ICF-diëtetiekschema van de heer Andriessen

15a. Het zichtbaar maken van relaties in het ICF-diëtetiekschema 

 

Teken in het ICF-diëtetiekschema van meneer De Draayer hoe de relaties liggen.


15b.

 

Teken in het ICF-diëtetiekschema van mevrouw De Vries hoe de relaties liggen.


Vraag 16

In de vorige studietaken heb je de relaties ingetekend in het ICF-diëtetiekschema. De inhoud van de relatie kun je ook beschrijven: gegeven/interpretatie ... omdat/conclusie ...

 

Eerst volgt weer als voorbeeld hoe de relaties worden beschreven voor de casus van de heer Andriessen:

 

Misselijkheid, vermoeidheid en jeuk worden veroorzaakt door het hoge ureumgehalte in het bloed. Het hoge ureumgehalte wordt veroorzaakt door het hoge eiwitgehalte in de voeding en de slechte nierfunctie. Het hoge eiwitgehalte in de voeding wordt veroorzaakt doordat meneer veel onderweg eet en van een lekker stuk vlees houdt en hartig beleg neemt op zijn brood. Meneer maakt lange dagen, heeft een zittend beroep en is daardoor weinig actief.

16a. Het onder woorden brengen van gelegde relaties in het ICF-diëtetiekschema 

 

Schrijf van de hierboven beschreven casuïstiek van meneer De Draayer uit hoe deze relaties liggen. Beschrijf de inhoud van de relatie: gegeven/interpretatie ... omdat/conclusie ...


16b.

 

Schrijf van de hierboven beschreven casuïstiek van mevrouw De Vries uit, hoe deze relaties liggen. Beschrijf de inhoud van de relatie: gegeven/interpretatie ... omdat/conclusie ...


Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.